Maand: januari 2013

NAMM Specials deel 1 Numark

Ieder jaar in januari vindt in Anaheim (USA) de NAMM (National Association of Music Merchants) plaats. Dit is het evenement waar alle producenten van muzieksoftware en hardware hun nieuwste apparatuur tonen.
In deze blog zullen wij een aantal van de meest opvallende nieuwkomers uitlichten. Deel 1 van deze blog gaat over de nieuwe producten van Numark.

Numark
Veel van onze leerlingen leren bij ons de ambacht van het draaien. Zodra ze geïnfecteerd zijn met  het DJ virus willen ze al snel eigen DJ sets gaan aanschaffen. Helaas heeft niet iedere leerling zo veel geld om gelijk een uitgebreide CDJ set of een van de duurdere midi controllers aan te schaffen. Een merk dat wij dan vaak aanraden is Numark. Dit Duitse merk draait al jaren mee en is gewoon degelijk en hanteert een goede prijs/kwaliteit verhouding. Tijdens de NAMM zijn de nieuwe Mixtrack en Mixtrack Pro gepresenteerd. Deze budget controllers draaien al jaren mee en zitten qua prijs net boven de echte instap modellen, maar  wat kwaliteit betreft zitten ze hier ver boven.

Nieuw aan de Mixtrack en Mixtrack Pro zijn het strakkere uiterlijk, de vernieuwde effect encoders, de nieuwe Jogwheels en de drumpads die door Akai zijn geproduceerd. Deze pads werden jaren geleden, lees jaren 80, op de legendarische MPC’s gebruikt. Ze zijn wat aangepast, er is mooie LED backlighting aan toegevoegd en ze zullen dienen als hotcue en hotloop button. De drumpads vervangen de oude hard plastic hotcue en hotloop knoppen, die vele malen kleiner waren. De nieuwe drumpads zullen steviger zijn en prettiger aanvoelen om mee te werken. Hiermee volgt Numark Native Instuments, maar gaan ze hen ook gelijk voorbij. Op de S4 kennen we de zachte rubberen hotcue en hotloop knoppen, maar deze zijn vele malen kleiner, maar zullen haast net zo prettig voelen als Numark en Akai’s drumpads.

Waarom worden de hotcue en hotloop knoppen steeds belangrijker? Steeds meer DJ’s gaan digitaal draaien en steeds meer DJ’s gaan naast het draaien ook produceren. Het gebruik van hotcue’s en hotloops is eigenlijk een voorloper van de producerende DJ. De DJ kon namelijk live samples uit tracks halen. Serato en Traktor bieden al lang de mogelijkheid tot het gebruiken van meerdere hotcue’s en hotloops en dat wordt op deze manier nog prettiger.

De Jogwheels zijn afkomstig van de Numark NS7, deze wordt door veel Turntablelisten gebruikt, waaronder DJ TLM. Deze jogwheels zullen veel beter voelen en komen qua gevoel in de buurt van vinyl.

Serato i.p.v. Traktor
De Numark Mixtrack Pro werd altijd geleverd met zowel Serato als Traktor. De Mixtrack werd altijd geleverd met Traktor en Virtual DJ. De Mixtrack Pro 2 wordt vooralsnog alleen met Serato geleverd en de Mixtrack 2 wordt vooralsnog alleen met Virtual DJ en Serato LE geleverd. Maar ongetwijfeld zullen ze compatible zijn met Traktor of zullen er snel TSI files opduiken, want de Akai drumpads zullen heerlijk werken met de Traktor Remixdecks.

De Prijs van de Numark Mixtrack 2 en Mixtrack Pro 2 zullen ongeveer gelijk zijn aan de prijs van versie 1 op dit moment, dus ongeveer €150-€160 voor de Mixtrack 2 en €200 voor de Mixtrack Pro 2.